Speed Pedelec

ELEKTRISCH FIETSEN TOT 45KM/H

Speed Pedelec

De elektrische fiets is al sinds jaren niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. De hoeveelheden e-bikes zijn de afgelopen jaren fors toegenomen. Zelfs met de beperkingen van 25 km/h en 250 Watt hebben ze menige forens uit de auto gehaald. De intrede van de speed pedelec voegt een geheel nieuwe dimensie toe aan het pendelen. Met een maximaal vermogen van 500 Watt en de topsnelheid op 45 km/h zijn de speed pedelecs ideaal voor het woon-werkverkeer, of het snel en soepel verplaatsen van A naar B.

Speed Pedelec

Wat is het en hoe zit het met de regels?

Waarom de benaming speed pedelec? Dit is overgenomen uit het Engels. ‘Speed pedal electric’ is de oorspronkelijke benaming, pedal en electric zijn later samengevoegd tot pedelec. In het Nederlands zouden we het ‘een snelle elektrische fiets’ kunnen noemen.

De speed pedelec is een elektrische fiets met een hogere toegestane snelheid, namelijk van 25 naar 45 km/h. Dit wordt mogelijk gemaakt door een sterkere motor met een verhoogd vermogen naar maximaal 500 Watt. Binnen de regelgeving is er ook het een en ander gewijzigd: de speed pedelec valt nu wettelijk onder de motorvoertuigen en heeft daarom verplicht een kenteken achterop. Om het allemaal wat extra duidelijk te maken staan hieronder de huidige regels opgesomd.

Tot 1 januari 2017 gelden de volgende regels voor de speed pedelec:

  • De bestuurder moet minimaal 16 jaar zijn.
  • De bestuurder moet in bezit zijn van een AM- of B-rijbewijs.
  • De speed pedelec moet een typegoedkeuring en blauwe kentekenplaat hebben.
  • De speed pedelec moet WA-verzekerd zijn.
  • Het fietspad is de plaats op de weg.
  • Er geldt geen helm plicht.

Vanaf 1 januari 2017 veranderen de regels op deze wijze:

  • De speed pedelec moet een typegoedkeuring en gele kentekenplaat hebben.
  • De plaats op de weg word gelijk aan die van bromfietsen.
  • Maximale snelheid op het brom/fietspad (binnen de bebouwde kom 30 km/u) (buiten de bebouwde kom 40 km/u) de maximale snelheid op de rijbaan is 45 km/u
  • De helm is vanaf heden verplicht (norm ECE 22.05).

Om maximaal in te kunnen spelen op de behoefte van de markt zijn fabrikanten constant aan het innoveren op het gebied van vermogen, bereik en gebruik. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet om u van zo goed mogelijk advies te kunnen voorzien. Naast dit advies is het heel belangrijk dat u probeert en voelt of een speed pedelec bij u past. Hiervoor hebben wij van de onderstaande merken testfietsen beschikbaar gesteld. Zo willen wij u graag verder helpen in de zoektocht naar de beste fiets voor u.

Ervaar de Speed Pedelec

Alternatief vervoer Stedendriehoek.

Wilt u ook ervaren dat de speed pedelec een uitstekend alternatief vervoersmiddel is? Wij hebben testfietsen van Stromer en Kalkhoff waaronder de Stromer ST1, ST2 en de Kalkhoff Integrale.

Trajecten zoals Apeldoorn – Deventer of Twello – Zutphen legt u met een high speed elektrische fiets sneller en efficiënter af.